Golfbanor

Vår idé bygger på att man både visuellt och känslomässigt ska befinna sig i 50-talets glada dagar med bilder och målningar på väggarna som minner om en svunnen tid. Där det ljuder ljuv 50-talsmusik från högtalarna placerade i taket. Där neonljuset tar över och sprider sitt varma ljus över lokalen. Det är 50-talet helt enkelt.

Alla de 13 banorna är specialbyggda av oss själva och i och med det har vi kunnat få de banor som vi verkligen önskat. Detta är banor som är tänkta att representera låtar och artister från 50- och 60-talet.

50-talet var en fantastisk tid vilken vi självklart vill värna om. Därför har vi tagit fram lite kuriosa om varje bana, där vi beskriver banans koppling till låten, artisten eller låtskrivaren. Detta är fakta som man kanske vanligtvis inte känner till, eller också känner man till det utan och innan. Vi tar tacksamt emot mer fakta om 50-talet. Vad hände t ex i Skövde på den tiden? Finns det bilder ni vill dela med er från den tiden?

Alla våra banor är garanterat unika i sitt slag. Vi har valt att bygga de direkt på betong för att kunna bevara och utnyttja möjligheten att måla i de speciella färgerna som fanns på vår glada tid. Vi har runt alla banor lagt en heltäckningsmatta för att ytterligare förstärka den härliga atmosfären i lokalen. I lokalen finns vår speciella Porky´s Bar, som är en känd barkedja från den tiden och där man kan svalka sin strupe eller bara koppla av emellan banorna. Vi anser att minigolf ska avnjutas under lång tid och i harmonisk miljö.

Vi hoppas kunna kunna erbjuda er en fantastisk upplevelse, både kroppsligt som själsligt.

Nedan följer ett uppslag över alla våra femton golfbanor. De är alla baserade på kända artister och låtar från 50-talet.

Roadrunner - Bo Diddley, 1960

Bo Diddley, född Ellas Othas Bates 30 december 1928 i McComb, Mississippi. Han var en rythm and blues sångare men övergick mer till rock and roll med låter som just ”Roadrunner” men även ”Who do you love” och ”You don´t love me”. Diddley var känd för sina udda gitarrer, framför allt de rektangulära av fabrikatet Gretsch. Men han sågs även uppträda med pälsklädda gitarrer. Den 12 maj 2007 drabbades Bo Diddley av en stroke och avled i sviterna efter det av en hjärtattack 2 juni 2008.

Surfin USA - The Beach Boys, 1963

The Beach Boys är ett amerikanskt rockband som bildades 1961 i staden Hawthorne, Kalifornien. De var en av de allra mest populära grupperna från 1960-taletmen har även rönt stora framgångar fram till slutet på 1980-talet. Karriärern började med den så kallade ”surfrocken”, där de hyllade det glada livet som ung i Kalifornien. De utvecklade sedemera sin musik och i mitten på 1960-talet var de de enda som på riktigt allvar utmanade The Beatles i popväg.

Jailhouse rock - Elvis Presley, 1957

”Jailhouse rock” är soundtracket till filmen med samma namn. Filmen hade premiär den 17 oktober 1957 i Memphis, Tennessee och till Sverige kom den 14 mars 1958. Elvis Presley spelade givetvis huvudrollen om en Vince Everett som sitter av ett ettårigt fängelsestraff för dråp. Han lär sig skivbranchen av en fängelsekamret och startar ett eget skivmärke och sedan slår han igenom över en natt... Elvis Aaron Presley född 8 januari i Tupelo, Mississippi, död 16 augusti 1977 i Memphis, (eller är han död?...) Tennessee, amerikansk rocksångare, musiker och skådespelare. Vår största stjärna genom tiderna. The king! Den förste att bli invald i Rock and Roll Hall of Fame.

Stand by me - Ben E King, The Drifters, 1961

Vad är kopplingen till den här låten då? ”...And the moon is the only light we´ll see” Så går texten i denna fantastiska låt. Vi försökte återskapa något slags månsken under badbryggan, Under the boardwalk, som ju också är en känd och mycket bra låt, framförd av Ben E King, strax efter att han gått ifrån gruppen The Drifters och satsat på en solokarriär. Värt att veta är att Muhammed Ali, men då under namnet Cassius Clay gjorde en cover på denna låt i mitten på 60-talet. The Drifters bildades 1953 och hade en rad sångare, varav Ben E King kanske var den viktigaste, trots att han bara var med i gruppen mellan 1959-1960.

Green green grass of home - Claude “Curly” Putman Jr, 1965

Låten framfördes av Porter Wagoner. Men allra störst blev den då Tom Jones framförde den året senare då den toppade den brittiska singellistan i totalt sju veckor. Men även storheter som Elvis Presley, Johnny Cash och Kenny Rogers har gjort covers på denna fantastiska countrylåt. Den skrevs även om till svenska av Stikkan Andersson och både Hootenanny Singers samt Jan Malmsjö hade varsin svensktopps-hit med sången: En sång för längese´n 1967. Den spelades även in av Jerry Williams samma år, men inte med samma framgång. Lotta Engberg har också spelat in låten 1997.

Can´t help falling in love - Elvis Presley, 1961

Låten skrevs av Hugo Perretti, Luigi Creatone & David Weiss. På senare år har UB40 1993 spelat in den och även A-teens släppte en cover 2002. Den nådde listplacering nr 1 på Storbritanniens lista 1961-1962. Värre var UB40 som med sin ”reggaetolkningsversion” av låten, 1993 nådde samma placering i sex länder, varav ett av dessa var Sverige.

Tell Laura I Love Her - Ricky Valence, 1960

"He wanted to give her everything, flowers, presents but most of all a wedding-ring" …. Så går låten om ett kärlekspar vid namn Laura och Tommy, där Tommy omkommer i ett racerlopp. En tårdrypande kärlekssång som blev etta på hitlistan. Ricky Valence föddes som David Spencer 1940 i södra Wales.

Rock Around The Clock - Sonny Dae & The Knights, 1952-53

Ursprungstiteln var faktiskt Were Gonna Rock Around The Clock Tonight skriven av Max C Freedman och James E Myers. Den var ursprungligen B-sida till Thirteen Women (and only one man in town). Men den är ju självklart mest känd med Bill Haley and his Comets som spelade in låten den 12 april 1954. Denna version brukar ofta räknas som startskottet på rockmusik-revolutionen. Rock around the clock användes även som signaturmelodi till den första säsongen av Gänget och jag. Även punkbandet Sex Pistols har spelat in låten.

Elevator rock - Tommy Steele, 1957

Vi tror att den gjordes 1957… Tommy Steele föddes 17 december 1936 i Bermondsey, London, England, Storbritannien. Sångare och underhållare men även skådespelare. Med andra ord var det lätt att jämföra honom med Elvis Presley. I Sverige ansågs han till och med populärare än Elvis, men det kan nog bero på att Presley aldrig kom till Sverige för att uppträda… Tommy Steele blev mer och mer en musikalartist och var med och spelade bland annat på Broadway. Han har haft huvudrollen i bland annat Half a sixpence och Singing in the rain. Senare skulle han även bli framgångsrik som författare.

My way - Frank Sinatra, 1968

Egentligen är det en fransk låt Comme d´Habitude skriven av Claude Francois och Jacques Revaux. Låten skrevs om till engelska av Paul Anka, som slog igenom redan som 16-åring med sin stora hitlåt Diana. My way gjordes till Frank Sinatra som slog igenom med dunder och brak med låten. Sinatra hade hört låten på franska och ville ha hjälp med en lämplig text på engelska, den är alltså inte översatt. Det är en helt annan text. David Bowie presenterade en text som Sinatra vägrade använda. Den texten använde sedan Bowie till en egen låt, nämligen Life on Mars. My way har även spelats in av Elvis Presley.

Sixteen candles - The Crests, 1958

Denna hyllningslåt till alla unga flickor nådde som bäst en andraplacering på topplistorna i USA. Sångaren Johnny Maestro var med i gruppen till 1961 då han satsade på en solokarriär. The Crests var en av de ledande inom genren doo-wop eran tillsammans med The Platters och The Diamonds, för att nämna några… och låten var en av de mest älskade inom den samma.

Earth Angel - The Penguins, 1956

The Penguins är ytterligare en doo-wop-grupp som regerade på 50-talet. De bildades 1953 av Curtis Williams, Cleveland Duncan, Dexter Tisby och Bruce Tate. Låten tog sig upp på en åttonde plats på Billboard Hot 100. Gruppen upplöstes 1962 men blev invalda i The vocal group hall of fame 2004. Earth Angel blev dock deras enda topp-40 hit.

Let the Jukebox keep on playin - Carl Perkins, 1955

Carl Perkins föddes 9 april 1932 I Tiptonville, Tennessee. Han dog 19 januari 1998 i Jackson, Tennessee. Perkins var en rockabillypionjär och introducerade tillsammans med Elvis Presley, en ny typ av sydstatsmusik baserad på rythm and blues and country. Han hade mer likheter med Elvis; båda var kontrakterade av Sun Records. 1955 spelade Carl Perkins in låten Blue Suede Shoes som snabbt blev signum för rockabillygenren. Elvis gjorde snabbt en cover på låten. Perkins version var dock den första rock´n roll låten som samtidigt hamnade på pop- , country- och rythm and blues-topplistorna. Perkins blev mycket svårt skadat i en bilolycka men tillfrisknade och gjorde 1956 spåren Boppin the blues och Matchbox.

MJM Actioncenter Laserdome
Fabriksgatan 3
541 57 Skövde
Öppettider
Må-To: 17-20 Fre: 16-20
Lör: 12-21 Sön: 12-19

kontakt@laserdome-skovde.se
0500-471147